viernes, 25 de octubre de 2013

REFLEXIONS SOBRE L'IMPACTE DE LES TIC

En la sessió d’avui hem estat reflexionant sobre el concepte de  comunicació, com ens comuniquem entre nosaltres i com ha canviant la manera de fer-ho.

És evident, que la comunicació ha anat canviant molt respecte a altres dècades  i ens ha permès estar més informats del que passa arreu del món, cosa positiva per a la ciutadania . No obstant això, sempre hi ha desavantatges dels nous avanços, com la facilitat per a manipular la informació o la falta de privacitat de l’individu. Cada vegada ens trobem en un món més globalitzat, en el que hi ha més diferències entre països rics i països pobres, en el que es difonen actituds negatives com el consumisme, i crec que ens hauríem de plantejar com està afectant aquest  fenòmen a les nostres vides i a la societat del futur. Estem fent-ho correctament?

Personalment, el fet de que cada dia ens trobem més a prop d’altres cultures és positiu per a que la societat s’obriga a noves formes de pensar, noves costums i tradicions. Es bo que siguem una societat amb diversitat cultural i puguem aprendre un dels altres, ja que farà de nosaltres persones més riques culturalment. Però el que hauríem de fer és plantejar-nos  si ho estem fent de manera correcta, si estem perjudicant a altres cultures menys desenvolupades econòmicament, si estem creant més diferències entre persones o si estem creant una cultura estandarditzada a nivell mundial en la que anul·lem altres cultures, altres valors... tal vegada molt importants per al bon desenvolupament de l’esser humà.

Una eina que ha revolucionat la comunicació clàssica entre les persones ha sigut la introducció de les noves tecnologies en la societat actual. Aquest tema ha sigut bastant polèmic, ja que pareix, que la causa d’alguns problemes actuals, com el cyberbulling,  siga la incorporació de les noves tecnologies a la vida diària, no obstant això, pense que no es pot afirmar amb tanta rotunditat.
El que és necessari és una major regulació per part dels governs, on aquest tipus de comportaments siguen castigats. El mal ús d’Internet i de les xarxes socials es un tema que preocupa molt als educadors del segle XXI,  el segle de les noves tecnologies i pense que és una missió de tots proporcionar als més joves les ferramentes per a fer un bon ús d’elles.

Una de les conseqüències de la globalització és la diferenciació entre les persones que tenen accés a aquesta informació de la que parlàvem i les que no, per no disposar de mitjans econòmics. A la fi, aquestes persones que no han tingut la facilitat d’accedir a les noves tecnologies tindràn menys coneixements i no podràn competir en aquesta societat, per tant, estarem deixant al marge a persones vàlides que per diferents raons no han tingut accés al món de les comunicacions.

Un altre tema a destacar de la sessió ha sigut l’educació. Es important pensar en l’educació que estem donant al futur de la societat, com ensenyem , es tracta de proporcionar simplement coneixement a l’alumnat o es deu d’anar més enllà? Afavoreix més a l’individu una educació pública o privada?

Jo crec que fan falta models d’ensenyament i aprenentatge que ajuden a l’alumnat a ser més reflexiu i crític, ho veig més important que limitar-se a explicar la matèria d’una assignatura. L’èxit del sistema educatiu depèn en gran part dels educadors, d’ells depèn que els alumnes es formen com a individus lliures i amb més capacitat de reflexió.

L’educació pública es per a mi i serà un model a defensar ja que comparteisc al cent per cent els seus principis. Una de les raons fonamentals es que l’escola pública integra a immigrants, discapacitats, persones de diferent estatus i pense que aquesta diversitat és positiva i fomenta valors com la tolerància. A més, és accessible per a diferents sectors de la població, és gratuïta i açò fa que puguen accedir a ella totes les classes socials.

En la següent sessió hem tractat de donar resposta a l’impacte de les TIC en les aules. En concret si deuríem d’integrar-les com a part de l’educació.
Ja que ens trobem en l’era de les noves tecnologies veig necessari integrar-les dins de l’ensenyança  per a ensenyar a fer un bon ús d’elles, com per exemple: saber diferenciar  la bona informació de la fullaraca i mostrar tots els coneixements que ens poden aportar.

Per a finalitzar la sessió hem estat parlant del darwinisme social, una nova visió producte de la globalització econòmica. Es tracta de pensar en un mateix, la societat de consum ha provocat i a reduït als ciutadans en clients, consumidors, productors, persones ambicioses que busquen el seu propi benefici.


En conclusió de les dos sessions m’agradaria dir que la globalització ha provocat avantatges i desavantatges en la societat, però des del punt de vista humà ha suposat un endarreriment  perquè ha provocat més desigualtats entre països desenvolupats i no desenvolupats. Per tant, crec que fa falta un nou plantejament de la societat en conjunt, on volem arribar i que esperem de la societat del futur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario